Arcodica Port

Джаксън Полък

Джаксън Полък (на английски: Paul Jackson Pollock) е американски художник, главна фигура в абстрактния експресионизъм. Страда от алкохолизъм през целия си живот. Умира на 44 години при автомобилна катастрофа след като кара пиян. Освен със странния си, меко казано, характер, художникът е прочут най-вече със своето уникално рисуване. Макар да е повлиян от творци като Диего Ривера и Хосе Клементе Ороско, американецът изработва своя техника и стил – начинът, по който той излива и накапва боята, се смята за предшественик на т.нар. екшън пейнтинг. За целта Полък използва твърди четки, пръчки и дори спринцовки, с които действа върху поставеното на пода платно.

Изкуствоведът Клемент Грийнбърг пръв обръща внимание на паралела между рисунките и картините на артиста. Ето какво споделя изследователят на творчеството на американския художник: „Отношението на Джаксън Полък към рисуването е продиктувано от специфичния му метод на работа. Той не гледа на рисунките като на подготвителни скици или „скеле” на бъдещата живопис, а като на самостоятелно и равностойно изразно средство. Затова съществува тясна връзка между неговите рисунки и живописните му творби – особено интересен момент при изследване на етапите на творческото му развитие.”

През 2000 г. животът на Полък става тема на филм, носещ неговото име, режисиран от Ед Харис.

  • Film: Pollock (2000)
  • Режисьор : Ед Харис
  • В ролите : Ед Харис, Марсиа Гай Хардън, Вал Килмър, Том Бауър, Дженифър Конали и други
  • IMDB : Линк към IMDB
  • Оценка в IMDB : 7.1/10   (7,796 votes)
  • Държава : САЩ
  • Година : 2000
  • Времетраене : 123 митути
  • Link: https://zamunda.net/banan?id=147565&hit=1&t=movie

Приживе се радва на значим успех и слава. Смята се, че предпочита да се усамотява и има нестабилна психика. През 1945 г. се жени за артистката Лий (Ли) Краснър, която впоследствие оказва важно влияние за творчеството му и посмъртната му слава. Прави първата си изложба през 1948 г., която има голям финансов успех. През 1949 г. е наречен „най-великият американски художник“. През 2006 г. на търг е продадена неговата картина „Номер 5, 1948“ за 140 млн. дол. Това става най-скъпата картина в света.

Номер 5

Ако не сте познавач на изкуството, картината много прилича на куп напръскани линии на една едно платно. Но за един експерт, това е чудесна творба на оригиналния Джаксън Полък, американски художник и артист смятан за капитана на абстрактния експресионизъм.

Полък е роден в Коди, Уайоминг през 1912 г. като най-малък от пет братя. Родителите му, Стела Мей и Лирой Полък, са израснали в Тинглей, Айова. Баща му е роден с фамилното име Макой, но приема името на съседите, които го осиновяват, след като и двамата му родители умират в рамките на една година. Стела и Лирой Полък са презвитерианци от ирландски произход, бащата е наполовина от шотландски произход.  Лирой Полък е фермер и по-късно става правителствен земемер.  Джаксън израства в Аризона и Чико, Калифорния. Докато живее в Еко Парк, Калифорния, се записва в училище по приложни изкуства в Лос Анджелис, от което впоследствие е изключен. През ранните си години се доближава до иднианската култура, докато придружава баща си при земемерни маршрути.  През 1930 г., следвайки брат си Чарлс Полък, се мести в град Ню Йорк, където и двамата учат при Томас Харт Бентън в манхатънското училище по рисуване Art Students League of New York. Фокусът на Бентън върху провинциална Америка има само краткотрайно влияние върху Полък, но неговата ритмична употреба на боите и независимостта му оставят траен отпечатък върху младия художник. От 1938 до 1942 г. Полък работи по т. нар. Федерален проект по изкуство (Federal Art Project), финансиран от правителството по време на голямата депресия.

В опита си да преодолее алколизма, от 1938 до 1941 г. Полък следва тепария по юнгианска психология при д-р Йозеф Хендерсън и по-късно при д-р Виолет Щауб де Ласло между 1941 и 1942 г. Хендерсън решава да пробва терапия чрез изкуство и кара Полък да рисува по време на сесиите, което води до редица творби с юнгиански идеи. През годините се появяват хипотези, че Полък може би е страдал от биполярно разстройство.

Autumn Rhythm (Номер 30)

1950 година е златен период за Джаксън Полък. Това е времето, когато художникът разгръща целия си творчески потенциал и усвоява до съвършенство „капковата“ техника. Изненадващо, но само след година творецът решава да изостави този характерен похват. Autumn Rhythm , първоначално озаглавена „Номер 30“, е шедьовър именно от този силен за художника период. Картината се състои от хаотични черни, бели и кафяви багри, без фокусна точка, което прави всяка една точка от нея еднакво значима.

Mural

Картината е повратна точка в кариерата на Полък, като не само го утвърждава като гениален художник, но и придава ново измерение на неговото изкуство. Боядисана върху 8-метрово платно, „Mural“ е първата наистина голямо платно на художника и едно от най-големите, които ще създаде през живота си. Огромният размер, абстрактността и стилът ще послужат като основа за неговите по-късни шедьоври. Заради картини като „Mural“, художествените критици го определят като „най-големия художник, който се е раждал в САЩ“.

Лавандулова мъгла

Една от най-значимите картини от творчеството на Джаксън Полък, „Лавандулова мъгла“ в пълна сила демонстрира гениалността на художника в „капковата“ техника на рисуване. Екип от физици дори изследвали платната му за фрактали*, които естествено изникват от привидния хаос. Картините от по-късния период на художника, като „Номер 1“, са характерни с по-голямата си хаотичност, в сравнение с предишните, но учените установили, че зад привидния безпорядък в платната се крият множество естествено срещащи се фрактали.

Сини полюси

През 1952 година картината получава името „Сини полюси“, с което е известна и до днес, но много критици тогава изразяват мнение, че заглавието вреди на самата картина, тъй като зрителят се съсредоточава върху сините полюси и пропуска много от останалите детайли в платното. През 1954 година картината е озаглавена Номер 11. През 1973 година платното става собственост на Националната галерия на Австралия за 1.3 милиона долара – световен рекорд за съвременна американска живопис по онова време. Вестниците в Австралия излезли със заглавия от сорта „1.3 милиона долара за драсканици“, последвал и политически скандал. Днес картината е една от най-значимите в колекцията на музея.

Джаксън Полък умира в автомобилна катастрофа през 1956 година.

50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *