Arcodica Port

Марсел Дюшан

Ако изображението не е шокиращо, не е нищо ~ Марсел Дюшан.

Марсел Дюшан е френски художник и теоретик на изобразителното изкуство. Считан е за една от най-влиятелните фигури в изкуството на 20 век заради оригиналността на идеите му. Творчеството на френския художник най-често се свързва със сюрреализма и дадаизма.

Марсел Дюшан

През 1912 г. въвежда термина ready made. Творчеството му, въпреки че е скромно по обем, оказва съществено влияние върху формирането на такива направления в изкуството от втората половина на 20 век, като поп-арт, минимализъм, концептуално изкуство, и др.

Роден е в семейство със седем деца, едно от които е починало малко след раждането си. Четири от децата стават прочути художници Любовта си към изкуството те дължат на дядо си по майчина линия – Емил Никола, пенсиониран художник и гравьор. Цялата къща била пълна с негови произведения. Баща им дал на децата си пълна свобода при избора на професия, без да настоява да наследят неговата.

Започва да се увлича от рисуването сериозно на 14-годишна възраст. От това време са запазени негови потрети на сестра му Сузана. Първите живописни платна са датирани към 1902 г. През 1904 г. той пристига в Париж, намира си квартира в Монмартър, опитва се да се запише в Академия Жулиан, но скоро изоставя лекциите. Живописта му от този период е подражателска, следва ту Пол Сезан, ту фовизма на Анри Матис. През 1909 г. негови творби биват включени в Есенния салон, а Гийом Аполинер ги коментира в своя обзорна статия за салона.

Марсел Дюшан предизвиква взрив с непредвидими последствия. В началото на XX век, внасяйки писоар (предмет, с чисто утилитарна функция, точно копие на стотици други) в изложбената зала и го поставя на пиедестал, обявявайки го за „художествено“ произведение, той отваря един от основните въпроси на съвременната естетика, който вече не е свързан толкова с „инструментите“ и „правенето“, колкото със самото мислене за изкуство. Изваждайки обикновения предмет от контекста му и наричайки го изкуство, Дюшан поставя фундаменталният постулат на модерното изкуство, а именно: всичко би могло да бъде изкуство, стига художникът да го посочи за такова. По какъв начин обаче това художествено произведение се вписва в конвенционалното понятие за изкуство – такова, каквото го познаваме от Ренесанса насам. Обемистите публикации на теоретиците от XIX в. и началото на XX в.се оказват безпомощно неприложими относно неконвенционалното творчество (ready made, инсталации, „пространства“, пърформанси, хепънинги и т. н.). Тук именно е заложена една от причините за дълбоката криза в модерната естетика.

Колело на велосипед
Сушилня за бутилки
Гола спускаща се по стълбите
Мустакатата Мона Лиза

Едно от 38-те авторски копия на Леонардовата „Джоконда”, дело на художника Марсел Дюшан, на което тя е с мустаци и брадичка, е продадено на търг в Париж от аукционна къща Сотбис за 631,5 хиляди евро. Картината, озаглавена L.H.O.O.Q., е била с предвиждана цена между 400 и 600 хиляди евро. Американско-френският художник Дюшан за пръв път слага брада и мустаци на Мона Лиза през 1919 г. Сегашното копие е нарисувано през 1964 и досега е било в колекцията на американеца Артър Бранд. Дюшан е създал една оригинална Мона Лиза с мустаци и 38 авторски копия. През 2010 друго копие на „Мустакатата Мона Лиза” беше продадено от аукционна къща Кристис за половин милион долара. Президентът на Кристис Брет Горви тогава посочи, че това е „една от най-великите икони на XX век”, която е „определила посоката на бъдещи майстори на поп арта като Уорхол, Лихтенщайн и Принс”.

Марсел Дюшан умира в дома си в Ньой сюр Сен, Франция, на 2 октомври 1968 г. Погребан е в Руан под епитафията „D’ailleurs, c’est toujours les autres qui meurent“. И до днес той е запомнен като един от големите новатори в съвременното изкуство. Той изобретява нови начини на мислене за това какво може да бъде изкуството и коренно трансформира идеите за културата.

50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *