Arcodica Port

Макро удължители

Удължителни тръби (Extension Tubes)

Удължителите са само за камери със сменяеми обективи. Те са монтирани между тялото на фотоапарата и обектива, премествайки обектива по-далеч от фотоапарата и така позволявайки да фокусира по-близо до обекта и увеличавайки мащаба. Те обикновено идват като комплект от три тръби с различна дължина, и така получаваме 7 различни комбинации с тях. В зависимост от типа на камерата, удължителните тръби могат да преместят обектива с до 60-70 mm далеч от тялото на фотоапарата и ви позволяват да се приближите много до обекта. Съществуват два типа удължителни тръби. Едните са конструирани така, че да осъществяват електрическа връзка с обектива. По този начин автоматичната система за експозиция ще продължи да работи. Ако отдалечите прекалено много обектива, системата може и да не сработи. Вторият тип са най-обикновени тръби, при които нямате връзка с обектива, но пък са изключително евтини

Удължителните тръби са много по-евтини от макро обективите. Целият им смисъл е да дадат възможност на обективите, които вече притежавате, да създават макро изображения в реален размер. Те също са по-малки по размер от макро обектива. Няма да се налага да носите солиден допълнителен обектив само за да направите няколко макро снимки. Можете да ги използвате с обективи, които обичате (заради специалния им вид или работа), но не можете да фокусирате достатъчно близо с тях. Комбинирането на тилт-шифт обектив с удължителни тръби може да създаде изключително уникални изображения, например. Огромен недостатък в използването им е навлизането на по-малко светлина. 

Процесът на изместване на обектива по-далеч от сензора всъщност увеличава блендата на обектива, така че изображението ви става по-тъмно и дълбочината на рязкост ще се увеличи точно както ако сте променили настройката на блендата на обектива. Разликата е, че тази промяна в блендата всъщност не се показва на камерата, защото камерата не знае колко сте отдалечили обектива. „Диаметърът на блендата е равен на фокусното разстояние, разделено на f-числото“. Това означава, че f-стопа е пряко свързано с фокусното разстояние и тъй като фокусното разстояние е свързано с различни размери в дизайна на обектива, удължителните тръби също променят ефективното фокусно разстояние на обектива. Това от своя страна води до промяна в ефективния f-stop.

Макро мех

Макро меха е гъвкав механизъм за отдалечаване на обектива от камерата, подобно на акордеон. В миналото фотографите са ги използвали за фокусиране. Днес фокусирането се постига чрез преместване на конкретни елементи на обектива, а не чрез преместване на целия обектив. Този механизъм може да помогне с фокусирането на по-близко разстояние, довеждайки обектите до увеличение в реален размер и повече. 

Пресмятане на увеличението чрез използване на удължители:

Получено увеличение = nM

Оригинално увеличение на обектива = M

Дължина на увеличителя = T (в mm)

Фокусно разстояние на обектива = F (в mm)n

M = M + T/F

Пример: ако използваме обектив с фокусно разстояние от 50 mm, приближението му е 0.15 и маншонът е удължен до 150 mm. Да видим изчислението:

nM = 0.15 + 150 / 50

nM = 3.15

И така, имаме коефициент на увеличение 3,15x с тази проста и евтина настройка.

50% LikesVS
50% Dislikes