Arcodica Port

Макро филтри

Ако някога сте гледали минималното фокусно разстояние, изписано на обективите, ще забележите, че повечето стандартни ще фокусират само до минимум около 0,45 м (1,5 фута). За повечето снимки това ще бъде повече от достатъчно, но какво ще стане, ако искате да снимате отблизо? Обекти като цветя, насекоми и бижута изискват обектив, който може да фокусира много по-близо от стандартните обективи, за да улови малките детайли на по-малки обекти. Възможност за постигане на макро ефект със съществуващия обектив са филтрите за близък план, които имитират макро фотография, като позволяват фокусиране на близко разстояние. Филтърът се завинтва към предната част на обектива и функционира като лупа. Тези филтри са най-евтиният начин за създаване на макро снимки и освен това са много лесни за носене. Те обаче често се произвеждат от по-нисък клас стъкло и могат значително да понижат качеството на изображението. Неправилно наричани филти поради това, че се завиват на резбата за филтър. По-скоро са макро лещи с диоптър.
Макро филтрите се предлагат в диапазон от +2 до +4 диоптъра. Носещите очила ще разпознаят този термин, тъй като той се използва и за обозначаване на количеството положително или отрицателно увеличение, необходимо за корекции на очите. По подобен начин, колкото по-голямо е числото на макро филтър, толкова по-голяма е силата на увеличение. Можете също така да подредите множество филтри, за да постигнете по-голямо увеличение и има някои налични специализирани макро филтри, които достигат до +10.

Видове макро лещи

Има два основни вида макро филтри – с единичен елемент и двоен елемент. Едноелементните филтри са по-евтини, но качеството на изображението ще бъде намалено, обикновено с липса на острота по ръба на изображенията и хроматична аберация. Както при много по-евтини обективи обаче, тези проблеми може да са видими само когато филтърът се използва с голяма бленда.
Филтрите с два оптични елемента са значително по-скъпи от едноелементните филтри, вторият елемент на двуелементния филтър коригира дефектите, причинени от първия елемент. Тези филтри са наричани и ахроматични филтри за близък план.
За да получите най-добри резултати от макро филтрите, първото нещо, което трябва да направите, е да изберете прилична марка като Hoya или B+W (ако искате да похарчите малко повече). Можете да наредите няколко диоптера, но не бих препоръчал да използвате повече от два филтъра, поради загубата на качество на изображението, която ще понесете. Математиката с подреждането на филтри е доста проста – ако например подредите +2 и +4 филтър, ще получите резултати от +6 диоптъра.

50% LikesVS
50% Dislikes