Arcodica Port

Макро обективи

Всички истински макро обективи са с фиксирано фокусно разстояние и с лекота достигат до увеличение 1х (мащаб 1:1). За разлика от стандартните обективи, те са проектирани така, че да постигат високо качество на изображението и голяма острота по целия кадър при минимално предметно разстояние. Най-отворената бленда на повечето макро обективи е f/2.8, изключение правят дългофокусните обективи, чиято най-отворена бленда, по обясними причини, е f/3.5. Рядко бихте снимали макро на най-отворената бленда, поради твърде малката дълбочина на рязкост, която бихте получили, така че светлосилата има значение предимно от гледна точка на удобството при ръчно фокусиране. Макро обективитр се предлагат с много различни фокусни разстояния, от 35 мм до 200 мм.

  • Къси макро обрктиви (35 мм-60 мм): Тези макро обективи са леки и евтини, но също така изискват да сте много близо до това, което снимате. Това обаче може да хвърли сянка или (по-лошо) да изплаши обекта.
  • Средни макро обективи (90 мм-105 мм): Този тип позволява по-голямо разстояние при снимане и въпреки това е достатъчно лек за използване, без да е необходим статив.
  • Дълги макро обективи (150 мм-200 мм): Макро лещите с по-голямо фокусно разстояние създават най-качествените снимки на най-голямо разстояние, което ги прави идеални за „срамежливи“ макро обекти като насекомите например. Те обаче са и най-тежки и достигат и с много високи цени.

Трудно ще попаднете на лош модел макро обектив, така че въпросът по-скоро се свежда до това да направите най-добрия избор в зависимост от целта, за която ще го използвате и крайния резултат, който искате да постигнете. Според това какво възнамерявате да снимате и при какво увеличение, можете лесно да определите ориентировъчното фокусно разстояние, което ви е необходимо. Ако например ще снимате продуктова фотография, можете да се спрете на най-малките фокусни разстояния (40-70 mm), които са и най-евтини. За този род снимки, малкото работно разстояние едва ли ще ви е проблем. Фонът ще бъде аранжиран от вас, така че широкият зрителен ъгъл също не бива да ви притеснява. Предполага се, че ще използвате изкуствено осветление, така че не бихте засенчвали обекта си, дори при снимане при максимално увеличение. Все пак, ако финансите не са от значение и сниманите обекти ще са с наистина малки размери, аз отново бих предпочел обектив с фокусно разстояние 90-105 mm. Допълнителното работно разстояние би ви било по-удобно за работа.

Ако възнамерявате да снимате насекоми, то обективите с фокусно разстояние 90-105 mm са много по-добър избор. По-голямото им фокусно разстояние води до по-голямо работно разстояние и риска да уплашите модела си намалява. Освен това, няма да го засенчвате толкова лесно, ако използвате само естествена светлина. По-голямото фокусно разстояние означава и по-малък зрителен ъгъл, но все пак снимането от ръка е напълно възможно. Другото тяхно предимство е, че са много подходящи, ако възнамерявате чрез различни аксесоари да снимате при увеличения, по-големи от 1х. Ако например използвате пълен комплект макро пръстени (68 mm), ще достигнете почти увеличение 2х, тъй като фокусното разстояние на доста от тези обективи при достигане на увеличение 1х всъщност е 80 mm, поради особености на фокусната система. Поради всички тези причини, ако нямате голям опит в макро фотографията, бих ви препоръчал да се спрете на обектив именно от тази група. Те са по-скъпи от обективите с фокусно разстояние 40-70 mm, но разликата в цената определено е оправдана.

Ако искате още по-голямо работно разстояние, тогава можете да помислите за обектив с фокусно разстояние 150-200 mm. Най-голямото предимство на тези обективи, освен голямото работно разстояние, е “компресирането” на перспективата. Това означава, че можете много по-лесно да получите едноцветен фон, който в художествено отношение ви помага допълнително да акцентирате върху основния си обект в кадъра. Това обаче е резултат от много малкия им зрителен ъгъл, което ги прави трудни за използване от ръка. Това е и основният им недостатък. Освен това, голямото им тегло допълнително влошава нещата, така че най-добрият начин за ползването им е със статив. Дори да искате да използвате изкуствено осветление, сте твърде далеч от модела си и това създава допълнителни усложнения.

Ако целта ви е макро с увеличение над 1х, тогава най-доброто решение е Canon MP-E 65. Това е единственият обектив, който предлага увеличение от 1х до 5х без използването на каквито и да било допълнителни аксесоари към него. Фокусът на безкрайност не е възможен – максималното предметно разстояние отговаря на увеличение 1х, така че най-големият обект, който ще можете да заснемете, ще бъде с размера на сензора на камерата ви. Разбира се, има и други начини да преминeте отвъд 1х, но те едва ли могат да доведат до по-високо качество на изображението. Този обектив няма автофокус. Чрез фокусния пръстен променяте увеличението, а фокусирането се осъществява чрез приближаване и отдалечаване на камерата от обекта. При снимане с такива увеличения не само фокусирането, но и намирането на обекта във визьора често е трудно за човек, който няма опит в макро фотографията, затова и обективът не е подходящ за начинаещи. 

Внимавайте! На пазара има много обективи, особено някои с по-голями увеличения, които популяризират техните “макро” възможности. Ако целта ви е фотография в близък план, следете коефициента на увеличение на тези обективи, защото те може да не ви доближат толкова близо до съотношенията 1: 1 или 1: 2, колкото искате за вашите изображения.

Разликата, която усещате, когато използвате нормален или широкоъгълен макро обектив спрямо телефото макро обектив, е различното минимално фокусно разстояние. В света на макро снимките това е известно като „работно разстояние“. Обектив с по-дълго фокусно разстояние ще има по-голямо работно разстояние от обектив с по-късо фокусно разстояние. Предимството на по-голямото работно разстояние е възможността да стоите по-далеч от вашия обект. Това може да няма значение за снимане на натюрморт, но ако снимате малко животно, допълнителното разстояние може да е точно това, от което се нуждаете, за да не стреснете създанието. Обектив с по-голямо фокусно разстояние ще има и по-малка дълбочина на полето. Това може или не може да бъде от полза за снимката, която се опитвате да постигнете. И накрая, допълнителното работно разстояние също може да помогне на вашето оборудване да не хвърля нежелана сянка върху вашия обект. 

100% LikesVS
0% Dislikes