Arcodica Port

Категории в фотографията – Видове фотография

Обичате ли изкуството на фотографията, искате да практикувате фотография, искате ли да надградите знанията си върху различни видове фотография или се опитвате да разберете какъв тип фотограф сте? Следват различни жанрове в фотографията, от които можете да категоризирате направените изображения:

Пейзажна фотография – Landscape Photography

Ако обичате фотографията и сте склонни да се спрете и да погледнете красивата природа около себе си и да замразите природата в една снимка, определено сте тип фотограф, който се интересува от вида фотография, наречена пейзажна фотография. 

 Дива природа – Wildlife Photography

Жанрът в фотографията, който се фокусира върху животните и тяхното естествено местообитание, се нарича фотография на дивата природа. Освен че се нуждаят от фотографски умения, фотографите от дивата природа може да се нуждаят от специални умения или хора с конкретни занаяти. Например, някои животни и птици са трудни за достъп и затова са необходими познания за поведението на животните и птиците, за да може да се предскажат действията им. Заснемането на някои видове може да изисква умения за дебнене или използване на специални средства за прикритие. Повечето от тези фотографии са заснети, за да бъдат отпечатани в списания или изложби. Много хора практикуват този тип фотография. Освен добра камера, няколко обектива, силно фенерче, ви е нужно търпение, за да направите правилна снимка.

Аерофотография – Aerial photography

Въздушната фотография е този вид фотография, при която снимките са направени от по-голяма надморска височина, като самолети, въздушни балони, парашути и небостъргачи. Тези снимки осигуряват по-голям изглед на обекта и неговия фон. 

Макро фотография – Macro Photography

Макро фотографията е този тип фотография, при която снимките се заснемат от по-близко разстояние, за да се демонстрират детайлите на обекта. Интересните теми на макро фотографията са цветя, насекоми, текстури на вплетени неща като пуловери, кошници и др. 

Портретна фотография – Portrait Photography

Портретна фотография е вид фотография, насочена към улавяне на личността на човек или група хора чрез използване на ефективно осветление, фонове и пози. Портретна фотография може да бъде художествена или обективна. Често портретите се поръчват за специални поводи, като сватби, училищни събития или търговски цели. Портретите могат да служат за много цели, вариращи от използване на личен уебсайт до показване във фоайето на бизнеса. 

Архитектурна фотография – Architectural Photography

Този тип фотография се занимава с заснемането на конструкции, къщи и сгради от различни ъгли. Основната цел на архитектурната фотография е да създаде положително въздействие върху потенциалните купувачи на недвижими имоти. 

Спортна фотография – Sports Photography

Този жанр на фотографията е специализиран в заснемането на решаващ момент в спортно събитие. Спортната фотография е един от трудните видове фотография. Това изисква практика заедно с различното оборудване.

Модна фотография – Fashion Photography

Модната фотография е жанр на фотографията, който е посветен на показването на облекло и други модни артикули. Модната фотография се провежда най-често за реклами или модни списания като Vogue, Vanity Fair или Elle. Модната фотография е разработила собствена естетика, при която дрехите и модата са подсилени от наличието на екзотични места или аксесоари. 

Абстрактна фотография – Abstract Photography

Абстрактната фотография често се сравнява с абстрактното изкуство, тъй като се фокусира и върху формата, модела, цвета, формата и текстурата. Темата за абстрактната фотография обикновено е на второ място, тъй като въздействието на аспектите около обекта в повечето случаи предава същността на изображението. 

Фотография на птици – Bird Photography

Фотографията на птици е един от най-старите и популярни видове фотография, който е преследван както от любители, така и от квалифицирани професионалисти. Фотографирането на птици изисква изключително търпение и умения от страна на фотографите, тъй като тези пернати същества са изключително капризни в поддържането на своята позиция и поза. 

Черно-бяла фотография – Black And White Photography

Тенденцията за заснемане на снимки в черно и бяло е популярна и днес, тъй като помага да се разкрие естествената красота на обектите. Този тип фотография широко използва контрасти и сенки, за да придаде на снимките реалистичен и красив вид. 

Монохромна фотография – Monochrome photography

Монохромната фотография е фотография, при която всяка позиция върху изображението може да записва и показва различно количество светлина, но не и различен оттенък. Включва всички форми на черно-бяла фотография, които създават изображения, съдържащи нюанси на неутрално сиво, вариращи от черно до бяло. Други нюанси освен сивото, като сепия, циан или кафяво, също могат да се използват при монохромна фотография. В съвременния свят монохромната фотография се използва най-вече за художествени цели и определени технически приложения за изображения, а не за визуално точно възпроизвеждане на сцени.

Откровена фотография – Candid Photography

Откровената фотография е фотография, заснета без създаване на поза. Откровеният характер на снимката не е свързан със знанието на субекта за това или е съгласен с факта, че се правят снимки, и не е свързан с разрешението на субекта за по-нататъшно използване и разпространение. Решаващият фактор е действителното отсъствие на позиране. Ако обаче субектът абсолютно не подозира, че е сниман и дори не го очаква, тогава такава фотография е тайна фотография, което е частен случай на откровена фотография. 

Концептуална фотография – Conceptual Photography

Концептуалната фотография е вид фотография, която илюстрира идея. Терминът концептуална фотография обаче произлиза от концептуалното изкуство – движение от края на 60-те години. Днес терминът се използва за описание на методология или жанр.

Кулинарна фотография – Food Photography

Фотографирането на храни е изкуство за заснемането на различни хранителни продукти по начин, който го прави незабавно привлекателен за зрителите. Фотографите на храните трябва да обърнат внимание не само на правилното подреждане на храната, но и на контекста, в който тя трябва да бъде представена, за да се получат най-добрите снимки.

Фотография на фойерверки – Fireworks photography

Фотографията на фойерверки е процесът на заснемане на фойерверки през нощта. Това е вид нощна фотография, като се използва специално наличната светлина на фойерверките вместо изкуствена светлина. Без да използва светкавицата на камерата, фотографът често излага изображението за период от време, известен като продължителна експозиция. Излагането на изображението за дълги периоди от време изисква фотоапаратът да се държи възможно най-стабилно от фотографа, тъй като леките движения ще доведат до забележимо разклащане на камерата. Най-често срещаното и ефективно оборудване, използвано за предотвратяване на разклащането на фотоапарата при продължителни експозиции на изображението, са добрият стабилен статив заедно с дистанционното освобождаване на затвора (избягвайки да се налага да докосвате камерата, когато правите снимката).

Фотография с висок динамичен обхват – HDR Photography

HDR фотографията е един от най-креативните видове фотография и изисква изключително умение от страна на фотографите. Създаден е чрез смесване на три различни типа снимки в една картина, която подчертава невероятния контраст на отделните изображения, за да създаде наистина привлекателен външен вид.

Високоскоростна фотография – Hi Speed Photography

Високоскоростната фотография е изкуството да заснемате образите на събития, които се случват с бързи темпове. Това е изключително вълнуващ и донякъде сложен тип фотография, който позволява на фотографите да изобразяват много бързото явление един по един кадър и по този начин да подчертаят своята красота.

Инфрачервена фотография – Infrared Photography

Тази фотография обикновено се използва като средство за изследване на невидимите аспекти в околната среда от фотографите. Изображенията се щракват с помощта на специално оборудване, което е чувствително към инфрачервената светлина, а не на видимия светлинен спектър, който им помага да виждат обектите нормално.

Микро фотография – Micro Photography

Това е специален жанр на фотографията, където изображенията са направени с помощта на микроскоп. Микро фотографията играе важна роля в медицинските изследвания за разбиране на физическите черти и характеристики на организмите, които са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око.

Мобилна фотография – Mobile Photography

Този жанр на фотографията се появи, когато фотоапаратите се интегрираха за първи път в мобилни телефони. Днес той е един от най-популярните видове фотография, особено с оглед на факта, че камерите за мобилни телефони днес предлагат прецизност и яснота сравнима с професионалното оборудване.

Природна фотография – Nature Photography

Състои от снимки на природата, гледани от очите на фотографа. Противно на това, което много хора вярват, фотографията на природата не се ограничава само до заснемането на изображенията на дървета и растения, а по-скоро включва всеки външен природен аспект, включително хълмове, водни тела и дори небето.

Нощна фотография – Night Photography

Противно на това, което повечето хора мислят, уникалната красота на нощта е предизвикателство за фотографите. Нощната фотография предлага не само напълно различна перспектива на нещата, но също така осигурява голяма дълбочина на цветовете, което допълнително засилва магията и мистерията на създаването на изображения през нощта.

Панорамна фотография – Panoramic Photography

Също известена като широкоформатна фотография, панорамната фотография се използва за заснемане на изображения с удължено зрително поле. Няколко снимки се правят първо с помощта на подходяща камера и след това се редактират с помощта на специален софтуер, за да ги подравнят заедно, за да се създаде очарователна картина.

Фотография на бурии – Storm Photography

Докато бурите обикновено се считат за пагубни и опасни, те могат да изглеждат изключително красиви, когато бъдат заснети от опитен фотограф. Фотографиите на бурии могат да генерират едновременно чувство на страхопочитание, страх и уважение към тази силна сила на природата чрез изображенията, заснети от тях.

Улична фотография – Street Photography

Уличната фотография е един от най-предизвикателните, но в същото време един от най-полезните жанрове на фотографията. Документирането на хората в ежедневната им среда не е лесно – изисква търпение, упорита работа и понякога дори малко смелост, за да може да се приближат и снимат напълно непознати. В този тип фотография има намеци, чувства, идеи, истории или въпроси.

50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *