Arcodica Port

Обръщане на обектив

Има два основни вида пръстени за обръщане, налични за макро фотография. Първият е обикновеният пръстен за обръщане, който се прикрепя към резбата на обектива и към байонета на фотоапаратa. И вторият вариант е съединителният пръстен, който се свързва към друг обектив вместо към самия фотоапарат.

Обективът, когато е прикрепен правилно към камерата, проектира малко изображение на отдалечен голям обект върху сензора. Това е начинът, по който камерите побират обекти с реални размери с огромни детайли, върху малка площ на изображението 36 x 24mm (какъвто е случаят с 35mm или пълнокадрови цифрови изображения). Чрез обръщане на обектива (буквално прикрепяне на обектива към нашия фотоапарат с лице по грешен начин) обръщаме уравнението. С предната част на обектива близо до сензора и задната част на обектива далеч, ние проектираме голямо изображение на малък обект върху сензора.

Не е възможно да обърнете всеки обектив, особено ако е широкоъгълен или телеобектив. Ако искате да имате добър резултат използвайте обективи с фокусно разстояние от 24мм до 50мм (над 50 mm няма смисъл. Ако имате винетиране, поставете удължител.

Двойка съединени обективи

Тази макротехника с обърнат обектив е по-малко популярна, но ще свърши работата. Вместо да монтирате обратно един обектив към фотоапарат, монтирате един обектив нормално, след което монтирате обратно втори обектив отпред на първия, както следва:

Поставя се подобен съединителен пръстен:

100% LikesVS
0% Dislikes