Arcodica Port

Почистване на сензора на вашия фотоапарат

Като фотограф, една от най-важните грижи, с които ще се сблъсквате, е почистването на сензора на фотоапарата си. Сензорът, сърцето на вашия фотоапарат, е изключително чувствителен към прах, мръсотия и други частици, които могат да застрашат качеството на изображенията. Въпреки че безогледалните фотоапарати предлагат множество предимства пред техните DSLR аналози, те също имат своите предизвикателства, особено когато става въпрос за почистване на сензора.

Разбиране на важността

Преди да се захванете с процеса, нека разберем защо е важно да се почиства сензорът. Замърсеният сензор може да доведе до забележими петна или артефакти във вашите изображения, което изисква обширна постобработка, за да се отстрани. Тези несъвършенства могат да отнемат от общото качество на вашата работа и дори да бъдат невъзможни за премахване напълно в някои случаи.

Как да тествате, за да видите сензорен прах

Лесен начин да проверите и видите дали имате прах на сензора е да настроите фотоапарата си на малка бленда като f/16 или f/22. Трябва също да настроите фотоапарата си на най-ниското ISO, фокусирайте в безкрайност. Направете снимка срещу нещо ярко бяло (като бяла стена, лист хартия или чисто небе небе) и леко преместете камерата, докато правите снимката, за да помогнете за замъгляването на снимката и да направите праха по-видим. След това, за да проверите за прах, или проверете задния LCD екран на 100%, или заредете изображението в компютъра си, за да направите тази задача малко по-лесна. Ако видите признаци на прах, тогава знаете, че трябва да почистите сензора.

Преди да се опитате да почистите своя сензор

Предлагам ви първо да опитате да използвате режима за автоматично почистване на вашия фотоапарат, ако има такъв, за да видите дали това има значение при премахването на прах или мръсотия. Някои фотоапарати правят това автоматично при включване или изключване, но си струва първо да опитате.

Предпазни мерки и подготовка

 1. Изключете фотоапарата: Изключете фотоапарата, за да предотвратите всякакво случайно движение на вътрешните компоненти.
 2. Извадете батерията: Извадете батерията, за да се уверите, че фотоапаратът остава изключен през целия процес на почистване.
 3. Работете в чиста среда: Изберете добре осветено, без прашно място, на което да извършвате почистването (банята е доста подходящо място).
 4. Инструменти и материали: Съберете необходимите инструменти, включително комплект за почистване на сензор, сензорни памучни тампони и разтвор за почистване, специално предназначен за сензори.
 5. Готови комплекти. Има най-различни комплекти за почистване на сензори, но трябва да внимавате и да проучите кои биха ви свършили работа. Има един комплект който е достатъчен и изключително надежден –  Green Clean SC-6000 Комплект за почистване на матрици. Този комплект съдържа:
 • Green Clean Sc-6000 Комплект За Почистване На Матрици (Full Frame)
 • G-2051 Air Power High-Tech Pro Аерозолна бутилка със сгъстен въздух 400мл. – 1бр.
 • V-3000 Приставка за създаване на вакуум, за многократно ползване – 1бр.
 • SC-4060 К-т бърсалки за еднократно ползване (мокра и суха) – 3бр.
 • SC-4050 Засмукващ накрайник, за многократно ползване – 2бр.
 • T-1020 Кърпа Silky Wipe за многократно ползване 25 x 25 см – 1бр.

Описание на комплекта:

Аерозолът съдържа пречистен въздух под високо налягане, създава налягане от 6 атмосфери и има капацитет 270 впръсквания х 1сек. С помощта на приставката за вакуум позволява изсмукването на всички свободни частици от вътрешността на камерата, както и от задната част на обективите, и други труднодостъпни места. Влажната бърсалка се ползва в случай, че върху матрицата има трайно залепнали частици, които не могат да бъдат отстранени чрез изсмукване. След това със сухата се отстранява остатъчната влага и разтворените замърсители. Принадлежностите за аерозола са предназначени за многократна употреба, прикрепят се на резба, и при изчерпване на сгъстения въздух в аерозола от комплекта могат да бъдат пренесени върху друг HIGH-TECH или нормален аерозол на Green-Clean.

Може да го закупите от: https://magazin.photosynthesis.bg

Процесът на почистване

Сега, когато сте подготвени, нека обсъдим стъпките по почистването на сензора на безогледалния ви фотоапарат:

 1. Проверка на сензора: Използвайте вградената функция за почистване на сензора на фотоапарата си, за да разкриете всяко видимо прах или замърсяване.
 2. Не издухвайте прахът с помпи за въздух: Много често използването на помпи за въздух допълнително замърсяват сензора. Ползвайте вакуум система за почистване.
 1. Метод с сензорни тампони: Ако остават упорити замърсявания, може да се наложи да използвате сензорни тампони. Нанесете малко количество разтвор върху тампона и нежно плъзнете по сензора в една посока. Избягвайте излишно налягане или множество плъзгания, тъй като това може да повреди сензора. Има комплекти с влажен и сух тампон.
 1. Проверка отново: След почистването, проверете сензора отново, за да се уверите, че всички прах и замърсявания са били отстранени. Използвайте лупа, ако е необходимо, за по-подробен преглед.
 2. Тествайте фотоапарата си: Вкарайте обратно обектива и направете тестова снимка на малка диафрагма (например f/16 или f/22), за да проверите дали остават някакви петна или артефакти.

Заключение

Почистването на сензора на безогледалния ви фотоапарат може да изглежда първоначално трудно и предизвикателно, но с правилните инструменти и техники това е сравнително лесен процес, който всеки фотограф може да усвои. С вземане на подходящи предпазни мерки и последване на методичен подход, можете да се уверите, че сензорът на фотоапарата ви остава свободен от прах и мръсотия, позволявайки ви да заснемате впечатляващи изображения с увереност.

50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *