Arcodica Port

Открийте Историята на Хисаря: Градът на Минералните Води и Древните Цивилизации

Хисаря е място, където историята и природата се преплитат в хармония. Наричан в древността Диоклецианопол, Ветус Аугуста Ария, Термейтисина и Топлица, този град има хилядолетна история, която го прави уникален и привлекателен за посетители от цял свят. Благоприятният климат и изобилието от минерални води са привлекли хората в тези земи още от най-дълбока древност, превръщайки го в важно културно и лечебно средище.

От Праисторията до Тракийското Царство

Археологическите открития показват, че в Хисаря е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр. Хр. Благодарение на минералните извори, тук се е развило тракийско селище, което е било част от Одриското царство. Около извиращите лечебни води траките са изграждали нимфеуми – религиозни светилища, посветени на нимфите. От този период са и впечатляващите тракийски култови съоръжения край Старосел.

Римската Епоха: Възходът на Диоклецианопол

През 46 г., след завладяването на провинция Тракия от римляните, около минералните извори на Хисаря възниква голям римски град. През 293 г. император Диоклециан дава на селището статут на град и започва неговото укрепяване с масивни крепостни стени. Укрепителната система на Диоклецианопол е изключително запазена и се нарежда сред най-значимите в Европа. На много места стените достигат височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 метра. Градът е бил защитаван от 44 кули и четири големи порти, през които са влизали жителите и посетителите.

Градската Архитектура и Термите

Централният градски парк на Хисаря е бил сърцето на римския град. Тук се е намирала най-представителната обществена сграда – резиденция, представляваща внушителна двуетажна постройка със сводови конструкции. В непосредствена близост до резиденцията е разположен бански комплекс, обхващащ площ от около 2000 квадратни метра. Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени римски терми на Балканите и впечатляват със своята оригиналност и запазеност.

Уникалните Римски Термални Лечения

Термите в Хисаря са били изключително важни за римляните, които са използвали лечебните свойства на минералната вода за процедури и лечение. Помещенията са били облицовани с бял мрамор, а за отопление е била използвана минералната вода. Съхранени почти до покрив, тези терми ни разкриват сложната система на римската баня и терапия, използвана за подобряване на здравето и благополучието на римските граждани.

Хисаря Днес: Привлекателен Туристически Център

Днес Хисаря продължава да бъде популярна туристическа дестинация, известна с минералните си води и богатата си история. Посетителите могат да разгледат останките от древния римски град, да се насладят на красивите паркове и да се възползват от лечебните свойства на минералните извори. Историята на Хисаря, вплетена в красотата на природата, създава уникално място за отдих и културен туризъм.

Посетете Хисаря и открийте магията на този древен град, който носи в себе си духа на хилядолетия!

тракийска гробница
тракийска гробница
тракийска гробница
тракийска гробница
тракийска гробница
тракийска гробница
Хисария

Източник:

Повече информация за историята и забележителностите на Хисаря можете да намерите на официалния сайт на град Хисаря.

50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *