Arcodica Port

Екопътека „Ждрелото на река Ерма“

Екопътека “Ждрелото на река Ерма” е един от най-приятните и леки маршрути в Трънско. Подходяща е за всякакъв тип хора и чудесна за семейни разходки сред природата, дори с малки деца. Събрала е цялата красота на местността само в няколко километра и притежава очарователно разнообразие. Минава по мостчета над реката, през скални тунели, закътано селце и обзорна горска пътека. А накрая завършва на високата скала Църквището, от която се открива една от най-красивите гледки в региона – панорама над долината на Ерма и околните планини. А когато съчетаете с вкусна прясна пъстърва от рибарника в село Богойна или пикник край реката при отправната точка, удоволствието става пълно.

Важно е да се отбележи, че мостът край рибарника в село Богойна е частен и ако заведението не работи, може да е заключен. Но почти винаги през хубавите уикенди на пролетта и лятото е отворено. Минавал съм три пъти, все по различно време на годината, и мостът е бил отворен.

Ждрелото на река Ерма се намира само на 3 км северно от град Трън, в посока село Ломница. Леснодостъпно е с автомобил и край него е обособен голям паркинг. Маршрутът е лек и приятен. Върви почти изцяло през гора и е подходящ дори за жежките летни месеци. Туристическата маркировка е отлична, само трябва да знаете, че се сменят три цвята. До село Богойна е червена (която продължава за село Банкя), от Богойна до Църквището е зелена, а от Църквището до началната точка е жълта. Само звучи сложно, иначе не е, особено като прочетете описанието. Единствено трябва добре да се оглеждате да не изпуснете изкачването на Църквището. Вода по маршрута има само при рибарника в село Богойна. Опасни места няма, като ще обясня по-подробно за двете по-специфични места.

Вижте още от източника: https://tripsjournal.com/marshrut/ekopateka-zhdreloto-na-reka-erma

50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *