Arcodica Port

Джоузеф Кошут

Джоузеф Кошут, (роден на 31 януари 1945 г., Толедо, Охайо, САЩ), американски художник и теоретик, основател и водеща фигура на движението за концептуално изкуство. Той е известен с интереса си към връзката между думите и предметите, между езика и значението в изкуството.

Учи в Музея за дизайн в музея в Толедо (1955–62), Института за изкуство в Кливланд (1963–64) и Училището за визуални изкуства в Ню Йорк (1965–67). През 1965 г. той създава първата си концептуална работа, Един и три стола, които показваха действителен стол, неговата снимка и текст с дефиницията на думата стол.

Един и три стола

Това произведение е крайъгълен камък в развитието на западното изкуство и започва тенденция, която благоприятства идеята или концепцията за произведение върху физически обект. Друг типичен материал за Кошут е неоновата тръба, която той изработва, за да изписва думи в такива произведения като Пет думи в зелен неон (1965), в които са изписани думите на заглавието в зелен неон. От 1968 г. преподава в Школата по визуални изкуства в Ню Йорк, а също така преподава в Германия и Италия. От 1970 до 1979 г. работи като американски редактор на списание Art-Language: The Journal of Conceptual Art. В началото на 21 век Кошут изпълнява няколко инсталации, използвайки думи, написани в неонови тръби, включително Езикът на равновесието (2007) на остров Сан Лацаро за биеналето във Венеция и нито външен вид, нито илюзия (2009–10) в Лувъра в Париж.

Кошут е преподавал широко, като гост-лектор и като член на факултети в Школата за визуални изкуства, Ню Йорк (1967–85); Hochschule für bildende Künste Hamburg (1988–90); Държавна академия за изящни изкуства Щутгарт (1991–97); и Академията за изящни изкуства, Мюнхен (2001–06).В момента професор в Istituto Universitario di Architettura, Венеция, Кошут функционира като гост-професор и гост-преподавател в различни университети и институции в продължение на близо четиридесет години, някои от които включват: Йейлския университет; Университет Корнел: Нюйоркски университет; Университет Дюк; UCLA; Cal Arts; Купър съюз; Институт Прат; Музеят за модерно изкуство, Ню Йорк, Институт за изкуство в Чикаго, Кралска академия, Копенхаген; Музей Ашмол, Оксфордския университет; Римски университет, Берлин Kunstakademie; Royal College of Art, Лондон; Училище по изкуства в Глазгоу; Галерия Хейуърд, Лондон; Сорбона, Париж; и Музея на Зигмунд Фройд, Виена. Неговите ученици включват, наред с други, Мишел Маджерус.

Джоузеф Кошут
50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *