Arcodica Port

Берковица и клисурски манастир

Клисурски манастир Св. св. Кирил и Методий на 11км от Берковица, на 12км от Вършец, на 89км от София.

Клисурският манастир Св. Св. Кирил и Методий се намира в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли. В миналото е бил известен като Врещецки манастир – по името на реката, в чиято долина е разположен.

Основан е по време на Второто българско царство (1240г.), но бива разрушен по време на османското владичество. Правени са няколко опита за възстановяване на манастира, които приключвали с неговото опустошение и разрушаване.

През 1742г. манастирът е възстановен с дарения от жителите на село Клисура (дн. Бързия), от където идва и съвременното име Клисурски манастир. По-късно, по време на празнични чествания по заповед на Берковския бей сградата му отново е разрушена, а присъстващите са избити.

През 1869г. започва съвременното изграждане на манастира. На мястото се заселва архимандрит Антим. Той постепенно, със собствени средства, изгражда параклис Св. Николай, магерница и възстановява аязмото на манастира. Основава първото в региона килийно училище. Архимандритът решава да издигне и храм на малкия хълм в манастира. За строежа му иска разрешение от султана и през 1874г. получава чакания указ, с единственото условие – за строежа да не се събират пари от местните жители. Така храмът Св. св. Кирил и Методий е построен с личните средства на архимандрита и доброволния труд на хора от околността. Църквата се извисява над останалите манастирски сгради и до днес.

По-късно е построена и жилищната сграда за монасите, а храмът е изографисан.

От 2008г. Клисурският манастир е женски (преди това е бил мъжки). Тогава в манастира се заселват 6 монахини от Вардарска Македония. Те създават и иконописно ателие, където изработват икони за други български храмове по традицията на древната Охридска школа.

50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *