Arcodica Port

Велико Търново

Град Велико Търново (Veliko Tarnovo) се намира в Северна България. Разположен е по поречието на река Янтра.

Историята на Велико Търново датира още от XIII в. пр.Хр. Има данни, че на територията на днешния град се е намирало тракийско селище. През Средновековието Велико Търново е столица на Втората българска държава.

След Освобождението в града се провежда Учредително събрание, което изработва първата българска конституция.

Днес Велико Търново е красив и изпълнен с живот град, който е запазил атмосферата на един от най-великите градове в България. Можете да се насладите на прекрасното шоу Звук и светлина, което включва светлинни ефекти, озвучени с авторска музика. Шоуто пресъздава историята на Българската държава.

Средновековната столица на Второто българско царство Търново е град, който предлага много забележителности, атракции и приятни места, това е град със силен дух и обаяние, с много мощ, излъчвана от крепостта Царевец и извисения паметник Асеневци. Близо до града се намира още един исторически резерват, селището Арбанаси, чиито къщи се славят из цялата страна със своята забележителна архитектура. Във Велико Търново могат да се видят много стари къщи, няколко музея, стари чешми и църкви. Безспорно най-красивата част от града се намира около трите прочути хълма – Царевец, Трапезица и Света гора. В подножието на Царевец е разположена Асенова махала, където са църквите “Св. Димитър” – тук Асен и Петър започват въстанието си през 1185 г.; и “Св. 40 мъченици” – днес напълно реставрирана, която е от времето на Иван Асен II. В църквата “Св. 40 мъченици” е открит и златен пръстен с надпис “Калоянов пръстен”, за който все още продължават дискусиите в научните среди дали е принадлежал на самия цар Калоян.

50% LikesVS
50% Dislikes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *